Katrineholms Flygklubb

Tänk dig själv på ett par tusen meters höjd över det vackra svenska landskapet, många mil från flygplatsen där du startade. Rakt över dig där du cirklar i din eleganta farkost, ligger ett vitt stackmoln.

Sikten är milsvid och under dig utbreder sig åt alla håll ett fantastiskt panorama. Det enda ljud du hör är vindbruset mot flygplanskroppen, då och då avbrutet av korta radioanrop från andra flygplan i området. Du vet att det hänger på dig själv om du skall finna nya uppvindar så att du kan föra ditt flygplan tillbaka till startplatsen.

Skulle det inte gå måste du i stället finna ett lämpligt fält att landa på. När du hittar uppvinden är det som en jättehand lyfter dig och ditt flygplan rakt upp i luften med flera meter i sekunden! Kanske får du sällskap av en rovfågel som utnyttjar samma uppvind för att hålla sig svävande.

För de flesta människor är detta upplevelser som man kan leva på i flera år, för segelflygaren liksom för åtskilliga fåglar är detta en helt normal flygtur. Nu förstår du varför vi sjunger.

Ta certifikat

Redan som 14 åring (det kalenderår du fyller 15 år) kan du börja segelflyga. Någon maxålder finns inte...

Att utbilda sig till en segelflygare är ett steg som inte är oöverkomligt på något sätt.Utbildningen består i grunden av två stora block, ett teoriblock som normalt hålls under sen höst till våren och flygutbildningen som är indelad i tre delar.

Grundutbildning

Etapp 1

Här lär du dig de basala grunderna i flygning, redan under den första starten så är det ”handen på spaken” som gäller tillsammans med en av klubbens lärare i något av klubbens tvåsitsiga flygplan och omfattar 5-8 starter.

Etapp2

I denna etapp så gör du din första helt egna flygning sk EK (enkelkommando), efter 3 EK flygningar så övergår du till etapp 3.

Etapp 3

Grundutbildningen övergår i steg 3 efter ca 25 starter. Du har nu flugit dina första EK starter och varvar egen flygning med lärarledd flygning upp till etapp 4 startar.

Etapp 3 omfattar ca 17 starter och här lär du dig att flyga i besvärligare förhållanden, högfartsflygning, termikflygning, precionslandningar och mycket mer.

Etapp 4

Mestadels egen flygning, varvat med lärarledda pass men här handlar det om att flyga & träna innan du får ditt certifikat i handen. Etapp 4 omfattar ca 16 starter.

Efter ca 55-60 starter så har du genomgått utbildningen för att bli segelflygare & du har certifikatet i handen, så nu är det bara att börja njuta av den underbara frihet som segelflyget erbjuder.

Priser hittar du längre ner på sidan. Du betalar inte allt på en gång utan det är uppdelat under utbildningen.

Det finns alltid möjlighet att hoppa på en certifikatutbildning. Anmäl ditt intresse till lärare eller segelflygchefen.

Lärare Håkan Ljungberg 070-663 97 87

Segelflygchef Rikard Rudström 070-571 75 59

Startmetoder

Flygbogsering är den vanligaste metoden i Sverige. Segelflygplanet kopplas i en 50 meter lång lina efter ett motorflygplan. Efter att bogserflygplanet har startat har piloten i segelflygplanet "bara" att följa kursen efter bogserplanet. När lämplig höjd har nåtts kopplar segelflygaren loss linan och flyger fritt. Med flygbogsering kan man nå en önskad höjd och en bestämd punkt för den fria flygningen.

Vinschstart tillgår så att en lång lina vindas upp på en trumma. Planet placeras i ena änden av ett fält och vinschen i den andra. Med ca 1 000 m lina kan höjder på 400-500 m nås. När planet nått maxhöjd "rakt ovanför vinschen" kopplas linan loss och planet flyger fritt.

De flesta bogserkopplingar för vinschstart kopplar dessutom ur automatiskt vid en viss vinkel.

Presentkort och prova-på lektioner

Vår mest omfattande upplevelse kallar vi för prova-på lektion och tar ca 45 -60 minuter totalt sett, varav ca 30 minuter är flygning.

Du kommer upp till klubben på en dag som passar dig och kommer få en genomgång av flygplanet, lite information om segelflyg i allmänhet och inte minst en underbar flygning över Katrineholm.

Upplevelsen kan köpas av Katrineholms Flygklubb och kostar 1500kr

Kontakta Rikard Rudström 070-571 75 59

Conny Målqvist 070-826 02 24

Motorseglare

En motorseglare, eller Touring Motorglider (TMG) som det heter på engelska, är ett flygplan som kombinerar segelflygplanets aerodynamiska fördelar med motorflygplanets flexibilitet. Resultatet blir ett bränsleekonomiskt och mångsidigt flygplan som kan användas för så väl korta nöjesflygningar kring fältet som längre sträckflygningar till andra flygfält. Med avstängd motor och flöjlad propeller kan maskinen segelflyga - om än med begränsad prestanda.

SF-25

Du som redan har segelflygcertifikat kan med några få timmars kompletterande utbildning få behörighet att flyga även TMG. Men det går förstås också bra att utbilda sig direkt för TMG, utan tidigare flygerfarenhet. Du följer då en särskild utbildningsplan bestående av 90 praktiska övningar plus teori och erhåller ett certifikat för enbart TMG-flygning. När du väl har bestämt dig för att gå utbildningen är det viktigt att du så fort som möjligt ansöker om ett elevtillstånd. Elevtillståndet utfärdas av Transportstyrelsen. För att ansöka behöver du ett personbevis (beställs genom Skatteverket) och en läkarundersökning som bl.a. innefattar EKG. Läkarundersökningen skall göras hos en godkänd flygläkare. Därefter är det enbart att boka tid med din lärare och flyga.

Montering av motorseglarn.

En annan av motorseglarens fördelar är möjligheten till skolning med TMG som en del i utbildningen till segelflygcertifikat. Detta öppnar möjligheter till skolning även under vinterhalvåret då vi normalt inte segelflyger.

Kort sagt är motorseglaren ett utmärkt flygplan med många användningsområden och ett av dom flitigast använda flygplanen i klubben.

Priser 2017

Motorseglaren 600kr/tim, tacotid.

Övrig tid 100kr/tim

Flygplanshyra Bergfalke 100kr/tim

Flygbogsering 30/min

Vinschstart 80/st

Skolning flygbogsering 450kr/tim

Paketpris skolning med vinchstart.

Etapp 1. 5-8 starter

1500kr